Når man har mistet en man har kær, og man står overfor at skulle tømme dødsbo. Det kan være en stor og uoverskuelig proces, og derfor bør man sætte sig ned som hjælper og arvinger, inden skifteretten giver tilladelse til, at man må røre dødsboet. .
Derfor bør i snakke om følgende:
Hvem skal deltage og hvornår?
Hvem vil gerne deltage i oprydningen, sorteringen og bortskaffelsen? Vil alle gerne deltage, eller er i nok til, at i kan deltage i hold? – Eller måske i har brug for flere hænder udefra? Lav eventuel en plan om, hvem der kommer hvornår.
Det er også en god ide, at snakke om de ejendele, som i gerne vil arve. Er det ok med alle? Har i ønsker om noget, så er det her, det skal siges, så alle hører det, og alle forstår det. Måske i ikke føler, at i kan overskue det selv, så kan det være i får brug for hjælp udefra, som har speciale i Dødsbo København.
Prioriteter og hjemmegang
Snak om, hvad i hver især har af planer for processen. Hvor skal i starte? Hvem starter hvor? Hvordan skal i gennemgå ejendelene? Vil i starte i ét rum, eller starter i i flere rum. Bestem jer for, hvilken fremgangsmåde i vil gøre brug af, så i ikke står i situationen og føler frustration.
Lyt til hinanden
Gør det klart for alle, at der skal være tid til at sørge i mellemtiden. Lyt til hinanden, og sørg for, at i gør tingene i jeres eget tempo. Sæt mere tid af til det, end i forventer, fordi når først i kommer igang, kan der opstå minder, som i har brug for at snakke om, ejendele, som vækker noget hos jer hver i sær. Gør det til en god oplevelse, og snak om det, tag billeder af det, hvis i har brug for det. Hvis i føler, at i er fyldt op mentalt, så tag en ekstra pause.
Om forfatteren